آرم رسمي موساد سازمان اطلاعات و وظایف ویژه (موساد)

همانطور كه مي‌دانيد موساد يكي از بزرگتريم و مخوف‌ترين سازمان‌هاي جاسوسي دنياست كه در راه رسيدن به اهداف خود از هيچگونه جنايتي رويگران نيست.
اين امر حتي توانسته در مقاطعي به تيرگي روابط آن با سلف اصلي خود CIA نيز گردد، چرا كه در موساد قانون اول رسيدن به هدف است، به هر قيمتي.

(در عبری: המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים) نام سازمان اطلاعاتی خارجی اسرائیل است. جمع آوری اطلاعات و خنثی سازی فعالیت‌های تروریستی (البته مثلاً) از اقدامات این سازمان مخفی است. این سازمان در فعالیتهای خود جنبه مخفیانه کار کردن را رعایت مینماید. در رابطه با زمینه‌های مختلفی که توسط این سازمان مورد رسیدگی قرار میگیرد، میتوان از روابط مخفیانه‌ای که کمک زیادی به عقد قراردادهای صلح بین اسرائیل و کشورهای مصر و اردن داشته‌است، قضیه اسرا و مفقودین، تکنولوژی، پژوهش و تحقیق نام برد.

مقر موساد در تل‌آويو

این سازمان در اول آوریل سال ۱۹۵۱ تشکیل شد. موساد توسط نخست وزیر وقت اسرائیل، دایوید بن گورین تأسیس شد. او هدف آن را اینگونه اعلام کرد:
موساد برای کشور ما که از ابتدای تأسیس تحت فشار دشمنانش قرار داشته‌است، اطلاعات به عنوان خط مقدم دفاع ضروری است و ما باید به خوبی بیاموزیم و بدانیم که در اطرافمان چه می‌گذرد.
دولت اسرائیل مأموریت گردآوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل اطلاعات وانجام عملیات مخفیانه ویژه در خارج از خاک اسرائیل را، به عهده موساد واگذار نموده‌است. گفتنی است که دفتر اصلی موساد در تل آویو است. این مؤسسه در برآوردهای اخیر دارای ۱۲۰۰ نفر کارمند دفتری می‌باشد.

موساد یک سازمان کشوری است که دستورات خود را از رهبران کشور اسرائیل دریافت مینماید و هدف فعالیتهای آن، پاسخ گوئی به نیازهای متغیر اطلاعاتی و عملیاتی بوده‌است.

رئوبن شیلواخ - ۱۹۵۲ - ۱۹۴۹ - اولين رييس موساد

هویت مدیران ارشد بخش‌های داخلی موساد معمولاً جزو اسرار حکومتی تلقی می‌شود. اما هویت روسای موساد همواره اعلام می‌شود. در مارس سال ۱۹۹۶ دانی یاقوم به جای رئیس قبلی این مؤسسه شبتای شاویت که در ۱۹۹۶ استعفاء داده بود، مدیر موساد شد. همکنون (از سپتامبر ۲۰۰۲) ریاست سازمان اطلاعات و وظایف ویژه (موساد) به عهده مئیر داگان است.

 

تاریخچه

بلا فاصله پس از برپائی کشور اسرائیل، داوید بن گوریون نخستین نخست وزیر اسرائیل، نظر خود را در رابطه با برپائی چهارچوب هائی کشوری برای نهادهای اطلاعاتی، که در زمان پیش از برپائی کشور اسرائیل فعال بودند، ابراز داشت. در ۷ ژوئن ۱۹۴۸ داوید بن گوریون، نخست وزیر اسرائیل، دو نفر را به ملاقات با خود فرا خواند:

    * رئوبن شیلواخ (که یکی از افراد بخش سیاسی آژانس یهود بود)
    * ایسر بئری (ایسر بیرنتسوایگ، ملقب به «ایسر بزرگ») که عملاً مدیریت «شای» را بعهده داشت و اخیراً جایگزین «داوید شاالتی ال» شده بود)

مثیر عمیت - ۱۹۶۸ - ۱۹۶۳      افرائیم هلوی - ۲۰۰۲ - ۱۹۹۸

نتیجه اولیه این ملاقات تعیین حیطه نهادهای اطلاعاتی کشور نو پای اسرائیل بود. در نهایت به وسیله هاگانا یک سازمان سری ویژه تشکیل شد که دفتر اطلاعات موسوم به شای نام گرفت. در سال ۱۹۳۷ نیز هاگانا سازمان «موساد لیالیفی بیت» (به معنی دفتر مهاجرت) را تشکیل داد.

سازمان اطلاعات اسرائیل در سال ۱۹۵۱ وقتی که برای اولین بار به صورت رسمی اعلام موجودیت کرد، این اسم را داشت و شبکهٔ جاسوسی آن نیز از آن زمان موساد نامیده می‌شوند.

حکم تشکیل موساد

حکم داوید بن گوریون که در آن فرمان برپائی موساد را چنین صادر نموده‌است:

«محرمانه»

    ۲۲ ماه عبری کیسلو سال ۵۷۱۰
    ۱۳ دسامبر ۱۹۴۹

مخاطب: وزارت خارجه از : نخست وزیری

طبق اوامر من، سازمانی به منظور تمرکز و هماهنگی فعالیتهای سرویسهای اطلاعاتی کشور (بخش اطلاعات ارتش، بخش سیاسی وزارت خارجه، سرویس اطلاعات کل و غیره)، برپا میگردد. وظیفه سازماندهی موساد را بر عهده رئوبن شیلوخ، مشاور امور ویژه در وزارت خارجه، گذاشته و وی را به ریاست این سازمان منصوب مینمایم. روبن شیلوخ تحت فرمان من بوده، طبق اوامر من فعالیت نموده و گزارشات کار خود را بصورت دائم به من ارائه خواهد داد، لاکن از نظر اداری، مقر اداره اش در چهارچوب وزارت خارجه، خواهد بود. به ر.شیلوخ و مدیریت وزارت خارجه دستور داده‌ام که بدین منظور برای سالهای ۱۹۵۱ – ۱۹۵۰ چهارچوبی برای استخدام و اشتغال افراد وبودجه‌ای در حدود ۲۰۰۰۰ لیره اسرائیلی پیشنهاد نمایند، تا مبلغ ۵۰۰۰ لیره اسرائیلی از آن بودجه صرفاً با تأئید قبلی من، صرف عملیات ویژه گردد.

از شما درخواست می‌شود که این بودجه را به بودجه وزارت خارجه برای سالهای ۱۹۵۱ – ۱۹۵۰ ، اضافه نمائید.

        (امضأ) د. بن گوریون

ایسر هرئل - ۱۹۶۲ - ۱۹۵۳  تسوی زامی - ۱۹۷۴ - ۱۹۶۸   دانی یاتوم - ۱۹۹۸ - ۱۹۹۶

وظایف موساد

کشور اسرائیل مأموریت گردآوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل اطلاعات وانجام عملیات مخفیانه ویژه در خارج از اسرائبل را، به عهده موساد واگذار نموده است.

در طی سالیان گذشته، سازمان اطلاعات و وظایف ویژه - موساد حریم وظایف خود را گسترش داده‌است. وظایف محوری موساد در زمینه‌های مشروح ذیل اعلام شده‌است:

    * گرد آوری مخفیانه اطلاعات در خارج از خاک کشور اسرائیل.
    * خنثی سازی تلاشهای کشورهای متخاصم برای تهیه و تولید تسلیحات غیر متعارف ویا دستیابی به آن.
    * خنثی سازی عملیات تروریستی علیه اهداف اسرائیلی و یهودی درخارج از خاک اسرئیل.
    * توسعه روابط مخفیانه ویژه، سیاسی و غیره، در خارج از خاک اسرائیل و حفظ این روابط.
    * آوردن مهاجرین یهودی به کشور اسرائیل، از اماکنی که امکان مهاجرت یهودیان از آنجا به اسرائیل، توسط سازمانهای مهاجرتی معمولی اسرائیل، وجود ندارد.
    * بدست آوردن اطلاعات استراتژیکی، سیاسی و عملی.
    * انجام عملیات ویژه در خارج از خاک اسرائیل.

شبتای شاویت - ۱۹۹۶ - ۱۹۸۹   ناخوم ادمونی - ۱۹۸۹ - ۱۹۸۲

بخش‌های موساد

موساد دارای ۸ بخش اصلی است. جزئیات سازمانهای داخلی، کارمندان، مراکز فعالیت و روسای آنها همگی جزو اسرار محرمانه کشور اسرائیل است.

    * بخش جمع آوری اطلاعات: بزرگ‌ترین بخش موساد است و مسئولیت عملیات جاسوسی را برعهده دارد.
    * بخش همکاری و اقدام سیاسی (وادات): فعالیت‌های سیاسی و همکاری با سرویس‌های اطلاعات خارجی کشورهای دوست اسرائیل را انجام می‌دهد.

    اعضای کمیته وادات عبارت‌اند از اشخاص زیر:

           1. مدیر سازمان اطلاعات نظامی موسوم به آمان
           2. مدیر سازمان اطلاعات داخلی شین بت
           3. مدیر سازمان امنیت عمومی شاباک
           4. مدیر مرکز مطالعات راهبردی و برنامه‌ریزی وزارت امور خارجه (این مرکز در زمینه جاسوسی سیاسی یا دیپلماتیک تخصص دارد)
           5. مدیر بخش عملیات ویژه پلیس موسوم به ماتام
           6. مشاوران خصوصی نخست وزیر در امور سیاسی، نظامی، امنیتی و مبارزه با تروریسم

    * بخش عملیات ویژه (متساوا): ترورهای بسیار حساس کسانی که دشمنان کیان اسرائیل تلقی می‌شوند و اقدامات شبه نظامی دقیق و پروژه‌های ربودن «افراد خاص» بر عهدهٔ آن است.
    * بخش تبلیغات و ضد تبلیغات : مسئول اجرای جنگ روانی، تبلیغات و عملیات فریب می‌باشد.
    * بخش تحقیقات : مسئول تولید اطلاعات نظیر گزارش‌های روزانه، خلاصه وضعیت‌های هفتگی و گزارش‌های مشروح ماهانه.
    * بخش تکنولوژی : مسئول توسعه فناوری‌های پیشرفته برای پشتیبانی فنی از عملیاتهای گسترده موساد است.

ایتسخاک خوفی - ۱۹۸۲ - ۱۹۷۴   مئیر داگان - تاکنون - ۲۰۰۲

عملیات‌ها

    * ربودن و انتقال مخفیانه مردخای وانونو در کشور ایتالیا توسط کماندوهای ویژه موساد در سال ۱۹۸۶ به دلیل افشای اطلاعات محرمانه کشور اسرائیل مبنی بر ساخت بمب اتم در نیروگاه اتمی دیمونا.
    * قتل شیخ احمد یاسین رهبر معنوی سازمان حماس در تاریخ ۲۲ مارس ۲۰۰۴. قابل ذکر است این قتل واکنش‌های جهانی را برانگیخت و در این راستا رای‌گیری برای صدور قطعنامه‌ای در شورای امنیت نیز انجام گرفت که با ۱۱ رای موافق ۳ رای ممتنع و وتوی آمریکا از تصویب باز ماند.
    * قتل عبدالعزیز رنتیسی رهبر جدید سازمان حماس به همراه دو تن از همراهانش، در حمله ی دیگر در کمتر از یک ماه بعد از قتل شیخ احمد یاسین. در این حادثه عده‌ای نیز زخمی شدند.
    * بمب گذاری در خودروی عزالدین شیخ خلیل (عضو بلندپایه حماس) در ماه سپتامبر سال ۲۰۰۴، در شهر دمشق در کشور سوریه که منجر به قتل وی و زخمی شدن ۳ تن دیگر شد.

شایعات و اتهامات

    * موساد متهم به دخالت در بمب‌گذاری در یک خودرو در تاریخ ۱۳ دسامبر ۲۰۰۴ میلادی در دمشق می‌باشد که باعث مجروح شدن سه نفر شد. هدف از این بمب‌گذاری قتل یکی از اعضای سازمان حماس بود. مقامات اسرائیل این اتهام را رد می‌کنند.

روسای موساد

    * رئوبن شیلواخ (۱۹۵۲ - ۱۹۴۹)
    * ایسر هرئل (۱۹۶۲ - ۱۹۵۳)
    * مثیر عمیت (۱۹۶۸ - ۱۹۶۳)
    * تسوی زامی (۱۹۷۴ - ۱۹۶۸)
    * ایتسخاک خوفی (۱۹۸۲ - ۱۹۷۴)
    * ناخوم ادمونی (۱۹۸۹ - ۱۹۸۲)
    * شبتای شاویت (۱۹۹۶ - ۱۹۸۹)
    * دانی یاتوم (۱۹۹۸ - ۱۹۹۶)
    * افرائیم هلوی (۲۰۰۲ - ۱۹۹۸)
    * مئیر داگان (تاکنون - ۲۰۰۲)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Yahoo
Feed

comments : 5

  1. ناشناس  

    خيلي عالي بود

  2. Unknown  

    عزيزم اون عكسي كه گذاشتي زيرش نوشتي مقر موساد در تل آويو يه كار با فوتوشاپ هست. اون اصلش عكسي از پنتاگونه كه يه بابايي اونو با فوتوشاپ اينجوري كرده
    بيشتر دقت كن

  3. اكبر  

    شايدم شما درست بگيد
    ممنون، چشم :)

  4. ناشناس  

    همه ی اطلاعاتتون که از ویکیپدیاهه

  5. اكبر  

    اولاً من ادعا نكردم كه اين نتيجه تحقيقات خودمه و من هم از منابع مختلف جمع كردم و اين مقاله رو نوشتم.

    دوماً اون موقع كه ما گذاشتيم نبود.

    سوماً به صفحه مربوطه در بخش فارسي ويكي مراجعه كنيد و تكميل كننده اون رو ببينيد، احتمالا متوجه مي‌شويد كه خودم اون اطلاعات رو كامل كردم :)

ارسال یک نظر