شب هنگام محمد باقر -طلبه جوان-در اتاق خود مشغول مطالعه بود كه به ناگاه دختري وارد اتاق او شد در را بست و با انگشت به طلبه بيچاره اشاره کرد که سكوت كند و هيچ نگويد.
دختر پرسيد: شام چه داري ؟؟ طلبه آنچه را که حاضر کرده بود آورد و سپس دختر كه شاهزاده بود و به خاطر اختلاف با زنان حرمسرا خارج شده بود در گوشهاي از اتاق خوابيد.
صبح که دختر از خواب بيدار شد و از اتاق خارج شد ماموران،شاهزاده خانم را همراه طلبه جوان نزد شاه بردند شاه عصباني پرسيد چرا شب به ما اطلاع ندادي و ....
محمد باقر گفت : شاهزاده تهديد کرد که اگر به کسي خبر دهم مرا به دست جلاد خواهد داد.
شاه دستور داد که تحقيق شود که آيا اين جوان خطائي کرده يا نه ؟ و بعد از تحقيق از محمد باقر پرسيد چطور توانستي در برابر نفست مقاومت نمائي؟ محمد باقر 10 انگشت خود را نشان داد و شاه ديد که تمام انگشتانش سوخته و ...
علت را پرسيد. طلبه گفت : چون او به خواب رفت نفس اماره مرا وسوسه مي نمود هر بار که نفسم وسوسه مي کرد يکي از انگشتان را بر روي شعله سوزان شمع ميگذاشتم تا طعم آتش جهنم را بچشم و بالاخره از سر شب تا صبح بدين وسيله با نفس مبارزه کردم و به فضل خدا ، شيطان نتوانست مرا از راه راست منحرف کند و ايمانم را بسوزاند.
شاه عباس از تقوا و پرهيز کاري او خوشش آمد و دستور داد همين شاهزاده را به عقد مير محمد باقر در آوردند و به او لقب ميرداماد داد و امروزه تمام علم دوستان از وي به عظمت و نيکي ياد کرده و نام و يادش را گرامي مي دارند. از مهمترين شاگردان وي مي توان به ملا صدرا اشاره نمود .
ميرداماد
میر برهانالدین محمدباقر استرآبادی معروف به میرداماد، معلم ثالث و متخلص به اشراق، فیلسوف، متکلم و فقیه برجسته دوره صفویه و از ارکان مکتب فلسفی اصفهان است. مهمترین شاگرد او ملاصدرا بودهاست.
میرداماد فرزند میر شمسالدین محمد استرآبادی مشهور به داماد و از سادات حسینی است. محمد استرآبادی با دختر علی بن عبدالعالی معروف به محقق کرکی ازدواج نمود و به همین خاطر او را داماد نامیدند. میرداماد این لقب را از پدر خود به ارث بردهاست.
میرداماد تحصیلات خود در علوم عقلی و نقلی را به ترتیب در شهرهای مشهد، قزوین، کاشان و اصفهان تکمیل نموده و به سال ۱۰۴۱ هجری قمری در نجف وفات نمود و همانجا مدفون گشت.
برای او بیش از ۵۲ کتاب و رساله عنوان کردهاند که بخشی از آنها اکنون موجود نیست. از آثار مهم او میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* قبسات حق الیقین فی حدوث العلم
* جذوات
* افق المبین فی الحکمه الالهیه
* ایماضات و تشریفات فی حدوث العالم و قدمه
* مشرق الانوار
* تقویم الایمان فی مبحث واجب الوجود و تقدیمه و تمجیده
* شرح رجال الکشی
* شرح صحیفه کامله
* شرح الاستبصار
* شرح نجات
* رساله سوال و جواب
* صراط المستقیم
به جز ملاصدرا شاگردان معروف دیگر او عبارتاند از:
* شمس الدین جیلانی
* میر لوحی
* قطب الدین الاشکوری
* زلالی خونساری
از برترین و شاخص ترین نوادگان ایشان میتوان به آيتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.