از زمان معرفی نخستین نسخه نرم افزار ویندوز، بیست و پنج سال گذشت
با عادی شدن استفاده از رایانه در گوشه و کنار جامعه ، برای بسیاری از کاربران رایانه تصور اینکه بدون ویندوز بتوان صبح را به شب رساند غیر ممکن است.
بیست و پنج سال قبل در روز دوشنبه شرکت مایکروسافت اولین نسخه از سیستم عامل ویندوز خود را ارائه کرد.
بیلگیتس ، بنیانگذار مایکروسافت ، که در آن زمان 28 ساله بود طی یک ربع قرن ویندوز را از یک سیستم عامل ساده دسکتاپ به مجموعه متنوعی از سیستم ها که در صدها کشور جهان روی میلیاردها رایانه از آنها استفاده می شود تکامل بخشیده است.
خوب است در بیست و پنجمین سالگرد تولد این سیستم عامل محبوب (ویندوز)، نگاهی به تاریخچه سیستم عامل Windows (ویندوز) داشته باشیم.
ابتدا تاریخچه ای از مایکروسافت، کمپانی منتشر کننده سیستم عامل ویندوز.
مایکروسافت یک شرکت چند ملیتی فن آوری رایانه است. تاریخچهٔ مایکروسافت از چهارم آوریل ۱۹۷۵ میلادی آغاز می شود، زمانی که توسط بیل گیتس و پل آلن در آلبوکرکی تأسیس شد.[۱] پر فروش ترین محصولات آن در حال حاضر مایکروسافت ویندوز (Microsoft Windows) و مایکروسافت آفیس (Microsoft Office) می باشند. مایکروسافت با درآمد سالیانه ی ۴۴.۲۸ میلیارد دلار و ۷۶۰۰۰ کارمند در ۱۰۲ کشور به موفقیت بزرگی رسیده است. مایکروسافت در زمینه طراحی، توسعه، ساخت، صدور مجوز، پشتیبانی و ارائه ی خدمات نرم افزاری برای وسایل کامپیوتری فعال است.
ويندوز 1.0
در سال 1983 شركت مايكروسافت خبري دربارة ابداع اولين واسطه گرافيكي كاربري براي سيستم عامل MS-DOS بنام Windows منتشر كرد. اين سيستم عامل گرافيكي براي كامپيوترهاي IBM و سازگار با آن طراحي شده بود. مايكروسافت مدل اين واسطه گرافيكي را از روي سيستم عامل MacOS متعلق به كامپيوترهاي Apple اقتباس كرده بود.
اولين نسخه مستقل مايكروسافت ويندوز، يعني نسخه 1.0 در سال 1985 وارد بازار شد و فاقد كاركرد لازم براي جلب توجه عموم بود. ويندوز 1.0 يك سيستم عامل كامل بشمار نمي رفت، بلكه در حقيقت يك MS-DOS گسترش يافته بود و نواقص ذاتي و الگوهاي آنرا به ارث مي برد.
علاوه براين، چالش هاي قانوني با Apple باعث محدوديت كاركردي بيشتر آن مي شد. براي مثال ويندوز 1.0 تك پنجره اي بود و پنجره هاي مختلف آن نمي توانستند بر روي يكديگر يا كنار هم قرار گيرند. همچنين سطل زباله فايلهاي پاك شده نيز نداشت، زيرا Apple حق قانوني اين ابداع را متعلق به خود مي دانست. بعدها مايكروسافت با امضاي يك موافقتنامه اعطاي گواهي، اين محدوديت را برطرف كرد.
بستة ويندوز 1.0 شامل اين نرم افزارها بود:
مدير اجرايي MS-DOS، تقويم، پوشه كارت ها، ويرايشگرهاي Notepad و Windows Write، ترمينال، ماشين حساب، ساعت،صفحه كنترل، ويرايشگر فايلهاي PIF، حافظه موقت (Clipboard)، RAMDrive، Windows Paint، Reversi و Print Spooler.
ويندوز 2
ويندوز 2 در پاييز 1987 منتشر شد و ارتقاي قابل توجهي نسبت به نسخه قبلي پيدا كرده بود. افزوده شدن آيكونها و پنجره هاي متعددي كه مي توانستند روي هم قرار گيرند از مهمترين جنبه هاي جديد اين سيستم عامل بود. پس از اين نسخه بود كه سازندگان نرم افزار شروع به توليد نرم افزارهايي كردند كه درمحيط ويندوز اجرا مي گرديد. اين را مي توان شروع تاريخ موفقيت ويندوز دانست.
نسخه 2 هنوز از حافظه real mode استفاده مي كرد، كه محدود به حداكثر 1 مگابايت بود. در انتهاي سال 1987 مايكروسافت Windows/386 را عرضه كرد كه مي توانست از حافظه protected mode اسفاده نمايد. اين امر امكان مي داد برنامه هاي كاربردي متعددي در حافظه گسترش يافته اجرا شوند. از آن پس نسخه 2 ويندوز، Windows/286 ناميده شد.
ويندوز 3.0 و عصر موفقيت مايكروسافت
در سال 1990 مايكروسافت با عرضه ويندوز 3.0 به موفقيت مهمي دست يافت. علاوه بر بهبود قابل ملاحظه قابليت هاي برنامه هاي داخلي ويندوز، اين نسخه امكان مي داد نسخه هاي قديمي تر تحت DOS برنامه ها نيز همزمان اجرا شوند. ويندوز 3.0 كامپيوترهاي شخصي IBM را رقيب جدي Apple Mac ساخت. اين مزيت از بهبود گرافيك كامپيوتري حاصل از بكارگيري كارتهاي VGA و نيز حافظه Protected/Enhanced mode كه امكان مي داد برنامه ها در محيط ويندوز از حافظه بيشتري اسفاده كنند، ناشي مي شد. با وجودي كه خود سيستم عامل از حافظه real-mode استفاده نمي كرد، واسطه برنامه نويسي كاربردي آن (API) حالت Protected 16 بيتي را بكار مي گرفت. بنابراين برنامه هاي كاربردي مجبور بودند در يك محيط 16 بيتي كمپايل شوند كه مانع بكارگيري توانائي هاي 32 بيتي پردازشگر 80386 مي شد.
با وجود اين، خصوصياتي كه در بالا به آنها اشاره شد باعث موفقيت سريع اين نسخه از ويندوز شدند بطوريكه در طول دو سال، بيش از 10 ميليون نسخه از آن بفروش رفت. اين محصول منبع درآمد عمده اي براي مايكروسافت شد و اجازه داد اين شركت به گسترش سريع خود بپردازد.
ویندوز 98
نسخه ویندوزی از مایکروسافت که در سال ۱۹۹۸ ساخته شد و در واقع نسخه به روز شده ویندوز ۹۵ میباشد. (این ویندوز Memphis هم نامیده میشود) استفاده از این ویندوز به طور گسترده در جهان وجود داشت و هم اکنون هم مورد استفاده میباشد. از امکانات این میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مرورگر مستقل مایکروسافت
توانایی فرستادن و گرفتن نامههای الکترونیکی
سیستم فایل FAT۳۲
پشتیبانی از USB
پشتیبانی از DVD
سیستم عاملی که از نظر درایوها ضعیف ولی از نظر تخصیص منابع کامپیوتر به خود خوب است.
ویندوز 2000
ویندوز ۲۰۰۰ سیستمعاملی برای کامپیوترهای شخصی (PC) است که توسط شرکت مایکروسافت تولید شدهاست. این سیستمعامل گرافیکی در سال 2000 معرفی گردید و برای ایستگاههای کاری و سرورهای شبکه به کار میرود.
ویندوز XP
این نسخه از ویندوز در سال ۲۰۰۱ توسط مایکروسافت عرضه شد و تا پایان سال ۲۰۰۶ انتشار یافت. البته تا چند سال بعد از توزیع نسخه این ویرایش Service Pack I و Service Pack II این محصول هم اضافه شد.اضافه شود که شرکت ماکروسافت service pack III را تولید کرده و برخی از کارایی های ویندوز vista را به ان اضافه کرده است. این ویندوز در دو نسخهٔ خانگی (home edition) و پیشرفته (professional) در بازار عرضه میشود.
ویندوز Vista
جدیدترین نسخه از سیستم عامل ویندوزاست. این نسخه در سال ۲۰۰۷ منتشر شد. اين نسخه از ويندوز تغريبا محيطي متفاوت با اكس پي داشته و كار كردن با آن نسبت به اكس پي دشوار تر است و دليل آن هم تغييرات بوجود آمده در آن است كه البته اين سختي طبيعي بوده و زماني كه كاربران براي اولين بار دست از ويندوز 98 كشيدند و دل به اكس پي دادند چنين مشكلات و دشواري هاي وجود داشت . ولي از اين بحث ها كه بگذريم بايد گفت كه واقعا مايكروسافت سنگ تمام گذاشته و ويستا را به بهترين نحو طراحي نموده است و از نكات مثبت آن مي توان به سرعت خوب و رابط گرافيكي بسيار عالي با محيطي خستگي ناپذير براي كابر و همچنين سرعت بالاي آن در اينترنت و شبكه هاي بيسيم اشاره نمود .اين نكات مثبت زماني آشكار خواهد شد كه كامپيوتر شما داراي يك پردازنده قدرتمند ( دوهسته اي بهتر است )و كارت گرافيكي مدل بالا و حداقل رم يك گيگابايت و فضاي هاردديسك حداقل به ميزان 15 گيگابايت باشد ، البته مقداري 5 گيگابايت از اين فضاي 15 گيگابايتي كه گفته شده مي توان گفت كه بصورت فضاي خالي بوده و براي انجام عمليات ( پروفايل ، هايبرنت كه ديگر در اين ويندوز بجاي استندباي آمده است و …) ويندوز لازم است . در پايان به شما دوستان پيشنهاد مي شود در صورتي كه امكانات سخت افزاري براي نصب ويستا را داريد حتما در اولين فرصت آن را نصب نماييد و مطمئن باشد كه پشيمان نخواهيد شد.