آیا افراد مقروض سریعتر چاق میشوند یا چاقها سریعتر مقروض میشوند؟
آیا بحران اقتصادی جاری موجب چاقی میشود؟ یک گروه از محققان دانشگاهی شواهد و دلایلی برای به وجود چنین رابطهای یافتهاند و نسبت به چاقشدن ضربهخوردگان از بحران اقتصادی کنونی هشدار دادهاند.
موسسهی "سلامت کار، جامعه و محیط زیست"، وابسته به دانشگاه شهر ماینز در آلمان، با ارزیابی یک نظر سنجی از ۹۴۹ فرد شدیداَ مقروض به این نتیجه رسیده است که ۲۵ درصد آنها به چاقی دچارند. در حالی که به طور متوسط تنها ۱۱ درصد کل جامعه با چنین مشکلی روبروست.
تا کنون چاقی را به عواملی همچون درجهی تحصیل و آموزش و موقعیت اجتماعی و اقتصادی افراد مربوط میدانستند. اما یافتن نشانههایی از رابطه میان این عارضه و بدهکاری نکتهی تازهای است.
اوا مونستر، رئیس گروه پژوهشی موسسهی دانشگاه ماینز میگوید که بدهکاری شدید فرد احتمال اضافهوزن و چاقشدن او را افزایش میدهد. به عقیدهی وی، بحران اقتصادی کنونی میتواند مشکلات بهداشتی و درمانی خانوادههای شدیداَ مقروض را تشدید کند.
حال پرسش این است که چرا افراد مقروض معمولاَ از چاقی رنج میبرند. پاسخ متخصصان این است که بدهکاری و کاهش درآمدها تآثیری تشدیدکننده بر فاکتورهای مربوط به ایجاد بیماریهای مزمن دارند. برای مثال فعالیتهای ورزشی و تفریحات سالم افراد مقروض کاهش پیدا میکند. سبد غذایی آنها نیز به خاطر صرف هزینهی کمتر به سوی تنقلات و غذاهای فوری پرچربی سوق پیدا میکند و از سبزی و میوه خالی میشود.
این پرسش را هم میتوان مطرح کرد که آیا افراد مقروض سریعتر چاق میشوند یا چاقها سریعتر مقروض میشوند و اصولاَ میتوان یک رابطهی خطی و علت و معلولی میان ابن دو پدیده قائل شد؟ پژوهشگران موسسهی وابسته به دانشگاه ماینز در این باره نظر واحدی ندارند. آنها میگویند که برای پاسخگویی به این سؤالها به تحقیقات بیشتری نیاز است.
*************************